Mr.Bricolage Blog – Вижте повече за нас, вашият дом и градина

Градината – грижа и ранно планиране

от Mr.Bricoblogger на 26 яну 2011, в За градината, Поддръжка

През зимата има значително по-малко работа в градината, отколкото в топлите месеци, което прави месец януари идеален за планиране на престоящите дейности и подготовка за пролетта. Ето какво можете да направите за растенията в двора през месец януари:

 • Планирайте промените отрано – ако планирате да направите промени в двора или градината, започнете да планирате отрано. Набавете си нужните съоръжения, техника и инструмени, а при нужда изберете и специалисти, които могат да извършат желаните промени. Ако планирате да засаждате нови цветя, храсти, дървета или зеленчуци, с отглеждането на които нямате опит, се посъветвайте с професионалист и си набавете нужната информация – за засаждане, грижи и т.н. Промяната на ландшафта на градините е добре също да бъде обсъден със специалист, който може да даде подробна информация как точно може да се осъществят плановете. /вижте съвети за поддръжка на градината през януари/
 • Проверявайте дали зазимените растения не са открити – важно е да следите дали топлолюбивите растения, каквито са розите, не са се оголили и да ги покривате своевремено. Проверявайте дали има подали се над повърхността на почвата корени на растения, ако има ги заровете внимателно обратно. Когато в градината има сняг, можете да покривате зазимените цветя, както и стволовете на овошките със сняг, за да ги предпазвате от измръзване. /вижте материали за покриване и грижа на растенията през зимата/
 • Грижете се за луковиците – понякога в по-топлите януарски дни започват да се подават първите листенца на някои цветя на луковици. Внимателно разчистете малко пръст около листата, за да могат да израстват спокойно. Ако сте извадили луковоците от почвата през есента, проверете за загнили или заразени от вредители или паразити – ако намерите такива ги изхвърлете.
 • Проверявайте дърветата – можете да ги изчистите от непаднали листа и плодове, да изрежете някои изсъхнали клони и да почистите около тях. При силен снеговалеж разтърсете редовно клоните на дърветата, за да не се прекършат по тежестта на снега.
 • Подгответе семена и разсад – през зимата е удачен момент да решите какво ще садите в цветните и зеленчуковите лехи. В магазините Mr.Bricolage можете да намерите богат избор от семена и да изберете тези цветя и култури, които най-много ви допадат. Към края на месец януари се засяват ранното зеле и карфиола. В южна България към края на месеца могат да се засадят и домати, пипер и патладжан. Ако сте събрали семена от изминалия сезон, сега е моментът да проверите дали ще покълнат, като поставите няколко в съд между навлажнени салфетки или върху навлажнен памук, ако през следващите дни не покълнат ги изхвърлете и купете нови семена.
 • Проверете инструментите – проверете инструмените си, преди началото на сезона, така при нужда ще можете да ги поправите или да си набавите нови, преди да се наложи да ги използвате активно.
 • Проверете градинската техника – за техниката важи същото както при инструментите – добре е тя да е в пълна изправност преди началото на пролетта. /вижте актуалните оферти за вашата градина в Mr.Bricolage/

:, ,

4 Коментари към публикацията

 • ив4о

  най-интересно ми е всичко, което пишете за градината. браво, продължавайте в този дух

 • Mr.Bricoblogger

  Благодарим за мнението! Градината е и наш основен приоритет, особено с наближаването на пролетта. Очаквайте още материали и специални предложения в магазините…

 • Ivailo Traikov

  Да, статията е много практична и полезна. Наближи ли февруари, започват да ни сърбят ръцете да свършим нещо по двора. Наистина, ако е добре зазимена, спокойно може да оставим градината да се грижи сама за себеси. Затова аз бих акцентирал на планирането – какво ще правим напролет, колко ще ни струва, кой ще го направи, кога?

 • Лиляна

  Любимата ми част от магазините е градинската. Очаквам да заредите с много весели и прелестни цветя, както всяка пролет

1 Trackback или Pingback за публикацията

Коментирай

Mr.Bricolage в twitter