Mr.Bricolage Blog – Вижте повече за нас, вашият дом и градина

Как да зазимим градината и да запазим цветята до пролетта

от Mr.Bricoblogger на 20 ное 2010, в За градината, Поддръжка

Продукти за зазимяване ще намерите във всеки магазин Mr.Bricolage. На снимката - системата HIBERTEX.

Собствениците на градини знаят колко е важно да се погрижат добре за тревните площи, дърветата, храстите и цветята на двора през есента, за да могат да им се радват и през следващата година. Предлагаме ви няколко практични и изпитани съвети как да запазите растенията и цветята от двора, градината и външните саксийни цветя през студените месеци:
•    зазимяване на градината – няма точна дата, на която да започнете зазимяването на градината. След като нощните температури започнат да падат под 10 градуса няколко поредни нощи можете да се заемете със зазимяването. Започнете с подреждане и почистване на градината, подкастрете всички растения и разчистете падналите клони и листа, които са идеално зимно убежище за вредители. При нужда обработете градината със специални препарати срещи плужеци, охлюви, гъбички и насекоми. Ако през топлите месеци сте наблюдавали как някое растение страда, линее или е нападнато зараза, сега е моментът да го отстраните.

Зазимяване с чували тип Freeze Bag

•    зазимяване на тревни площи – не оставяте тревните площи непочистени и неокосени, защото ще ви причинят само главоболия напролет, най-добре е първият сняг да завари тревните площи не по-високи от 5-6 см. Не прекалявайте с косенето, защото в стеблата си тревата натрупва хранителни вещества за студените сезони. След окосяване и почистване, можете да напръскате тревните площи с хербицид, за да унищожите плевелите и бурените. Можете да наторите тревните си площи в края на есента, като при избор на тор имайте предвид, трите най-важни елемента за тревата: азот, фосфор и калий. Погрижете се пръстта на тревните площи да не е прекалено сбита, за да не стане твърда през студените месеци и да попречи на тревата да диша.
•    зазимяване на рози – розите са сред най-разпорстранените дворни цветя, като при избора им е важно да се избират издръжливи на студ сортове. За да си осигурите прелестни рози и следващата година е важно добре да се погрижите за розовите храсти или за пълзящите рози в градината си. Започнете като добре почистите растенията: отстранете всички нападали и увехнали листа, както и всякакви растения или бурени поникнали в близост до розата. Подрежете стеблата на розовия храст до около 20-30 см, бордюрните рози се подрязват по-късо 15-20 см от земята. Ниското подрязване на розите в важно, за да се прекъсне тяхната вегетация – по този начин се намалява прокарването на сокове в стеблата и рискът от премръзване намалява. Направете малка огрдака около розовия храст и затрупайте с рехава пръст, която можете да размесите с пясък, после покрийте със слама, по този начин ще предпазите растението от премръзване.  На пролет махнете сламата, пръстта и оградката, преди розата да е напъпила. Стеблата на пълзящите рози също се почистват, а след това трябва да се махнат от опората им, да се сложат хоризонтално на земята и да се покрият с пръст както розовите храсти. На пролет почвата се разрива и пълзящата роза се поставя на предишната си опора.

Подходящи за зазимяването на луковици са кошниците от кокосови влакна - Coconat

•    зазимяване на луковици – извадете внимателно луковиците от почвата, като ги почистите от пръстта и внимавате да не нараните новите издънки. Почистените луковици поставете на сухо, проветриво, тъмно място, най-добре на закрито, за да изсъхнат добре. Обикновено за около три седмици луковиците са сухи и готови за прибиране. След като са напълно сухи почистете излишните листа и стебла. Препоръчително е сухите луковици да се пръскат със специални препарати, които да предотвратяват образуването и развиването на гъбични или други паразитни болести, това са фунгициди и инсектициди. Така обработените луковици могат да се съхраняват на тъмно и прохладно място през студените сезони.
•    зазимяване на декоративни растения – повечето декоративни цветя произлизат от тропически растения и не понасят студът. Най-добре внесете на хладно място декоративните растения, ако те са насадени в индивидуални саксии можете да ги поставите на зимна тераса или в мазе. Задължително ги почистете и подрежете, както правите и с градинските растения. Растенията, които остават в градината трябва да се почистят и подрежат старателно, да се отстранят всякакви бурени или други растения, растящи около кореновата им система, да се покрият корените с борови иглички или слама и при нужда да се завият и самите растения със слама или друг подходящ материал. Нежните стебла и клони могат да се предпазят от студа, като се завият в зебло.
•    зазимяване на храсти – почистете ги от всякакви насекоми, паяжини, нападали в тях листа, при нужда можете леко да подрежете някои стърчащи клонки. Рошавите храсти облечете в специални мрежички, за да запазят формата си под снега. Окопайте около корените, за да се аерира почвата, като се стремите да не ги оголвате. Затрупайте отгоре с борови иглички или слама.
•    зазимяване на дървета – погрижете се внимателно за тях, като ги огледате за следи от болести и вредители. По-младите дръвчета имат нужда от по-специални грижи, прекалено нежните и дългите млади клони могат да бъдат лесно счупени под тежестта на снега, а корите им са добра храна за гризачи. Подрежете внимателно клоните и обвийте внимателно с гъста телена мрежа стеблата им, за да ги защитите, като внимавате да не нараните кората. Дърветата с по-нежни корони се покриват внимателно със специални мрежи, за да се предпазят от разкривяване и счупване под тежестта на снега.

Зазимяване на храсти и дървета със системата HIBERTEX Extra

•   зазимяване на поливните и водните системи системи – ако в градината ви има декоративно поточе или езерце се налага да ги пресушите, когато нощните температури започнат да падат под 7-8 градуса. Така водата в тях няма да замръзне, когато нощните температури започнат да падат под 0 и водните системи ще бъдат сухи. Източването и продухването на всички водни и напоителни системи е най-важното условие за правилно им зазимяване. Нужно е внимателното почистване, демонтиране и покриване на всички помпи, кранове и канали.
•    зазимяване на водни растения – ако имате водни растения трябва да ги приберете внимателно, като заровите в пясък корените, така ще ги предпазите от изсъхване. Водните лилии и други водни растения трябва да се съхраняват на проветриво и хладно място на средна температура 8-10 градуса.
•    подготовка и засаждане на ранно-цъфтящи пролетни растения – есента е моментът, когато трябва да засадите ранно-цифтящите растения. Обикновено засаждането започва в топъл ноемврийски ден, когато почвата е още мека. Почвата трябва да бъде почистена от бурени, мъртви или опадали растения и листа, полсе се изкопава малка дупка на дълбочина около 10 см, поставя се малко обгорял животински тор под луковицата, който осигурява повече топлина и подхранване през зимните дни, после се зарива внимателно.
•    градинските инструменти – след като свършите работата в градината се погрижете за градинските инструменти – измийте ги внимателно, подсушете ги и ако сте обработвали заразени или нападнати от вредители площи или растения можете да ги почистите със специални препарати.

В магазините Мосю Бриколаж ще намерите разнообразни артикули за зазимяване на градината и растенията. Попитайте нашите консултанти за най-подходящото решение за всеки индивидуален случай.


:, ,

5 Коментари към публикацията

 • Мария

  Много полезен материал. Очаквам с нетърпение още съвети за градинарите :)

 • Мария Стоименова

  Имам много хубави цветя мушкати на балкона , но той през зимните сезони е студен как да си ги запазим мушкатите

 • Mr.Bricoblogger

  Здравейте Мария. Най-сигурния начин да запазите мушкатото през зимата е да го внесете на по-умерена и постоянна температура.
  Другото възможно решение е да използвате някои от продуктите за зазимяване, от типа на Hiversac. Разбира се, внимателно прочетете инструкциите.
  Весели празници!

 • ив4о

  Много хубав материал, очаквам още такива!

 • Кремена Каменова

  Много полезно, комплименти за идеята!
  А може ли да напишете и как най-правилно да пресадим елхичките в саксии? Миналата година дръвчето, което засадих не се захвана – много бързо пожълтя и изсъхна.

1 Trackback или Pingback за публикацията

 • Градината – грижа и ранно планиране - Mr.Bricolage Blog – Вижте повече за нас, вашият дом и градина

  [...] Проверявайте дали зазимените растения не са открити – важно е да следите дали топлолюбивите растения, каквито са розите, не са се оголили и да ги покривате своевремено. Проверявайте дали има подали се над повърхността на почвата корени на растения, ако има ги заровете внимателно обратно. Когато в градината има сняг, можете да покривате зазимените цветя, както и стволовете на овошките със сняг, за да ги предпазвате от измръзване. /вижте материали за покриване и грижа на растенията пре…/ [...]

Коментирай

Mr.Bricolage в twitter